Historia

Jyväskylä Big Band on Jyväskylän seudulla asuvien muusikoiden ja musiikinopiskelijoiden ammattimaisesti toimiva kokoonpano, joka jatkaa vuonna 1979 perustetun Jyväskylä Big Band ry:n toimintaa. Monipuolisuuteen tähtäävä JBB on erikoistunut salsa- ja maailmanmusiikin sekä suomalaisen big band -musiikin esittämiseen, mutta tarvittaessa esittää vaikka soul-ohjelmistoakin. Orkesteria on johtanut Ilkka Mäkitalo vuodesta 1995 ja intendenttinä on toiminut Anja Mauranen vuodesta 2002.

Orkesteri on yksi Suomen aktiivisimmista alallaan. Se on tehnyt yhteistyötä monien koti- ja ulkomaisten solistien ja säveltäjien kanssa sekä toteuttanut poikkitaiteellisia produktioita. Omien konserttiensa lisäksi JBB on esiintynyt eri tapahtumissa ja yritystilaisuuksissa sekä useilla suomalaisilla festivaaleilla, kuten Jyväskylän Kesä, Jyväskylä Summer Jazz, Tanssin Aika, Lahden Jazztori ja Imatra Big Band Festival. Se on myös tehnyt konserttimatkat Prahaan, Kuubaan ja Pietariin. Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt JBB:lle harkinnanvaraista valtionapua vuodesta 1999 lähtien.

Big Bandilla on ollut monia koti- ja ulkomaisia solisti- ja kouluttajavieraita, muun muassa Verneri Pohjola, Joonatan Rautio, lauluyhtye Rajaton, Maija Hapuoja, Aili Ikonen, Markku Renko, Markku Veijonsuo, Antti Rissanen, Kari ”Sonny” Heinilä, Jukka Perko, Mikko Innanen, Tapio Maunuvaara, Mauno Järvelä, Pepe Ahlqvist, Charles Tolliver, Jonathan Kreisberg, Rebeca Mauleón-Santana, Stuart Hall ja Petri Juutilainen.

Toiminnassaan orkesteri on vahvasti keskittynyt uuden suomalaisen big band -musiikin esittämiseen sekä kantaesitystoimintaan. Vuodesta 1998 lähtien JBB on tilannut teoksia useilta eturivin jazzsäveltäjiltä. Ensikäsityksiä-Kantaesityksiä -konserttisarjassa orkesteri on kantaesittänyt teoksia säveltäjiltä Esa Onttonen, Kari Ikonen, Samuli Mikkonen, Matti Laukkanen, Joona Toivanen, Jarkko Hakala, Sami Sallinen, Kalevi Louhivuori, Tessa Virta, Olavi Louhivuori, Markku Rinta-Pollari ja Timo Alakotila. Säveltäjät ovat vieraillet myös bändin kouluttajina ja solistivieraina.

Jyväskylän jazz-elämää 1990- ja 2000 -luvuilla

Jyväskyläläinen jazz-elämä on todella vilkasta. Paikkakunnalla toimii aktiivinen jazzyhdistys Jyzz ry, jonka luomuksia on nopeasti jazztapahtumien eturiviin noussut Jyväskylä Summer Jazz. Ammattiopiston rock & jazz -osasto on oman aktiivisen ja ansiokkaan toimintansa lisäksi tuottanut Jyväskylään paljon kansainvälisiä kouluttajia. Merkitystä on myös vuodesta 1992 toimineella Live Music Club Popparilla (ent. Jazz Bar), joka tarjoaa elävää jazzmusiikkia lähes viikon jokaisena iltana. Popparissa ovat esiintyneet niin paikalliset yhtyeet kuin keskeiset kotimaiset ja kansainväliset nimetkin. Siellä ovat poikenneet Jazzliiton kiertueet, samoin suomalais-ranskalaiset Vapaat äänet -kiertueet. Klubi on ollut myös Summer Jazzin, Jyväskylän Kesän ja Blues Live -festivaalin näyttämönä.

Legendaarisissa jameissa eri sukupolvet ja kansallisuudet ovat kohdanneet toisensa, uusia bändejä on syntynyt. Vuosien varrella klubissa on soitettu lukemattomia spontaaneja sessioita sekä kuultu suomalaisen jazzin kärkikaartia. Jamien vakiokalustoon ovat kuuluneet myös paikalliset jazzarit, muun muassa viulisti Antti Heerman, basisti Tony Elgland ja kitaristi Markus Elgland, sekä ammattiopiston rock- ja jazzpuolen opettajat ja oppilaat. Erikoisuutena ovat olleet vuonna 1998 alkaneet junnujamit, jossa kannuksiaan ovat hankkineet Joona Toivanen Trio sekä jyväskyläläisjazzarit, trumpetisti Kalevi Louhivuori, basisti Jori Huhtala ja rumpali Joonas Leppänen, - kaikki myös JBB:n muusikoita. Moni Jyväskylä Big Bandin soittaja ja solisti onkin palkittu Popparin Vuoden muusikko- tai Vuoden tulokas -palkinnolla.

Big band -toiminnan historiaa Jyvässeudulla

Jazz saapui Suomeen 1920-1930 -lukujen taitteessa. Jo sota-aikana ravintoloissa soitettiin paljon myös jazzia, mutta varsinaiset tanssit ravintoloissa alkoivat vasta 1950-luvun lopulla. Tärkeitä tanssipaikkoja Jyväskylässä olivat Maakunta ja Jyväshovi. Ajan tanssimusiikissa oli paljon jazzvaikutteita, jammailua unohtamatta.

Jyväskylässä järjestettiin aktiivisesti 1950-luvulla jazzkonsertteja ja jameja, joissa esiintyi myös suuria jazzorkestereita. Tärkeä konsertti- ja jamipaikka oli Valtiontalo. Paikallisten yhtyeiden lisäksi Jyväskylässä esiintyivät ajan kovimmat tanssi- ja jazzorkesterit, muun muassa Olli Hämeen ja Erik Lindströmin yhtyeet.

Erkki Fagerlundin 1960-luvulla vetämässä omassa big bandissa olivat mukana ainakin Torsten Lindfors, Kari Ala-Pöllänen, Mikko Oinonen ja Kari Ylönen.

Keski-Suomen Muusikot ry perustettiin jo 1940-luvulla. Tämä Muusikkojen Liiton paikallisyhdistys perusti Jyväskylä Big Bandin 1960-1970 -lukujen taitteessa. Alussa kapellimestarina toimi kaupungin orkesterin alttoviulisti Kyösti Haatanen. Mukana oli useita kaupunginorkesterin muusikoita, kuten rumpali Reijo ”Retu” Hämäläinen sekä saksofoneissa Tauno Hämäläinen ja Taisto Hasanen. Haataisen jälkeen kapellimestarina jatkoi Torsten Lindfors.

Säännöllisesti konsertoineen orkesterin ohjelmistossa oli sekä big band -klassikoita että uutta kotimaista ohjelmistoa. Vierailevia kouluttajia olivat esimerkiksi jazzmuusikot Ossi Runne, Rauno Lehtinen ja Markku Johansson. Lindforsin johdolla orkesteri esiintyi myös ulkomailla, muun muassa Venäjän Jaroslavissa (Jyväskylän ystävyyskaupunki), Ruotsissa sekä Unkarin Debrecenissä pidetyillä jazzfestivaaleilla solistinaan Junnu Aaltonen.

Rock- ja jazzopetuksen käynnistyttyä Jyväskylässä 1980-luvulla tulivat orkesteriin mukaan saksofonisti Markku Rinta-Pollari, basisti Pekka Törmänen, kitaristi Juhani ”Leipä” Syrjälä, rumpali Raimo ”Rami Väyrynen” sekä pianistit Petri Toiviainen ja Matti Laukkanen. He kaikki toimivat edelleen aktiivisesti muusikkoina ja opetustehtävissä Jyväskylässä. Orkesterissa soittivat myös nykyisin UMO:n pasunistina vaikuttava Pekka Laukkanen ja Kuopiossa Savonia AMK:ssa toimiva saksofonisti Mikko Toivanen.

Trumpetisti Esa Koponen teki pitkän uran Ilmavoimien Soittokunnassa ja Big Bandissa. Soittokunta perustettiin vuonna 1977 nimellä Luonetjärven Varuskuntasoittokunta. Tämä 20-henkinen ammattiorkesteri toimii sekä puhallinorkesterina että big bandina. Koposen lisäksi Jyväskylä Big Bandissa ovat soittaneet trumpetisti Jani Saaranen, pasunistit Mikko Koskela ja Timo Raudasoja sekä saksofonisti Markku Korpela ja nuoremmasta polvesta pasunisti Jussi Kosonen sekä saksofonisti Aki Vänskä. Myös Ilmavoimien komentaja, jazzmies Heikki Nikunen oli mukana JBB:ssä 1970-1980 -luvuilla.

Torsten Lindforsin kauden jälkeen Markku Rinta-Pollari käynnisti JBB:n toiminnan uudestaan vuosien tauon jälkeen vuonna 1994 ja toimi orkesterin kapellimestarina vuoden ajan. Rinta-Pollarin ohella mukana olivat taas jyväskyläläisen jazzkentän tärkeät toimijat: rumpali Rami Väyrynen, pianisti Petri Toivanen ja basisti Pekka Törmänen. Mukaan tuli musiikin opiskelijoita ja ammattilaisiakin muun muassa Ilmavoimien Soittokunnasta.

Jyväskylän seudulla toimii tällä hetkellä myös kolme muuta big bandia: Ilmavoimien Big Band kapellimestarinaan Tomi Väisänen, Jytke Big Band johtajanaan Mika Heltelä ja AO Jazz Orchestra Markku Rengon johdolla.

Orkesterin historian tärkeitä henkilöitä

Jyväskylä Big Bandin ensimmäinen kapellimestari Torsten Lindfors johti orkesteria 15 vuoden ajan, 1970-luvun alusta aina 1980-luvun puoliväliin asti. Hänet tunnetaan niin opettajana, kapellimestarina, muusikkona kuin myös säveltäjänä ja sovittajana. Hän on toiminut Jyväskylän musiikkielämässä aktiivisesti jo yli 40 vuoden ajan. Torsten Lindfors käynnisti Jyväskylässä musiikkiluokkatoiminnan 1967 ja lapsikuorotoiminnan vuotta myöhemmin. Lindfors on myös positiivisesti myötävaikuttanut kaupungin pop- ja jazzmusiikin koulutuksen kehittymiseen sekä big band -toiminnan aktiivisuuteen. Hänen työnsä muusikkona ja pedagogina jatkuu edelleen.

Lindforsin aikana yhdistyksen puheenjohtajana sekä pasunistina toimi pitkään monipuolinen muusikko ja pedagogi Kari Ala-Pöllänen (s.1940), jolla on kokemusta niin kansanmusiikki- ja jazzyhtyeiden kuin sinfoniaorkestereidenkin piiristä. Hänet tunnetaan erityisesti lapsikuorojen parissa tehdystä työstä. Ala-Pöllänen toimi pitkään Jyväskylässä myös luokan- ja musiikinopettajana. Hän johti vuosina 1978-1994 musiikkiluokkien Vox Aurea -kuoroa sekä vuosina 1986-1994 Mieskuoro Sirkkoja. Tapiolan lapsikuoron johtajaksi 1994 kutsuttu Ala-Pöllänen toimi tehtävässä vuoteen 2008 saakka. Hän jatkaa edelleen aktiivisesti maailmanlaajuista toimintaansa vierailevana kuoronjohtajana, luennoitsijana ja kuorokilpailujen tuomarina.

Saksofonisti ja säveltäjä Rinta-Pollari (s. 1958) tunnetaan parhaiten afrokuubalaiseen musiikkiin erikoistuneen Salsamania -yhtyeensä kautta. Tämä monipuolinen muusikko on tehnyt sekä musiikillista että poikkitaiteellista yhteistyötä useiden kotimaisten ja kansainvälisten muusikoiden kanssa sekä säveltänyt musiikkia myös TV-, teatteri- ja tanssiproduktioihin. Keski-Suomen kevyen musiikin, vuosien 1996-2001 läänintaiteilija Rinta-Pollari on toiminut Jyväskylä Summer Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 1996 sekä Jyväskylän ammattiopiston musiikin koulutussuunnittelijana ja opettajana vuodesta 2001 alkaen. Hän on myös ollut JBB:n kapellimestari-, säveltäjä- ja solistivieraana useita kertoja.

Jyväskylä Big Bandia vuodesta 1995 johtanut kapellimestari Ilkka Mäkitalo (s. 1964) on toiminut musiikin parissa opettajana, muusikkona, säveltäjänä, sovittajana ja kapellimestarina. Rovaniemi Big Bandin kapellimestarina hän oli vuosina 1984-1990. Lisäksi hän on toiminut teatterikapellimestarina sekä Rovaniemellä että Jyväskylässä. Mäkitalon instrumentteja ovat saksofonit, klarinetit ja piano. Hän on saanut monia tunnustuksia ja palkintoja: Pro Musica 1983, big bandien avoimien kilpailujen Suomen mestaruus 1988 ja Lapin läänin taidepalkinto Rovaniemi Big Bandin kanssa, Keski-Suomen taidepalkinto 2008 ja tunnustus parhaana kapellimestarina Suomen Big Band -mestaruuskilpailussa 2008.

Keski-Suomen taidetoimikunta myönsi JBB:lle vuoden 2007 taidepalkinnon

Palkinnon perusteluissa sanottiin muun muassa seuraavaa: ”Taidepalkinnon JBB ansaitsee siitä esimerkillisestä työstä jonka se on tehnyt Jyväskylän konserttitarjonnan monipuolistamiseksi ja rikastamiseksi. Samalla se on tarjonnut erinomaisen kehittymisalustan seutukunnan lahjakkaimmille jazzmuusikoille, joista monet ovat nousseet jo kansainväliseen maineeseen asti.

Aivan erityisesti Jyväskylä Big Band ansaitsee palkintonsa poikkeuksellisen kunnianhimoisesta ohjelmapolitiikastaan. Se on vuodesta 1998 lähtien tilannut sävellyksiä suomalaisilta ja etenkin keskisuomalaisilta säveltäjiltä.

Ensikäsityksiä-Kantaesityksiä -sarjassaan JBB on tarjonnut konserttiyleisölle tasokkaita tulkintoja mm. seuraavien säveltäjien teoksista: Jarkko Hakala, Kari Ikonen, Olavi Louhivuori, Matti Laukkanen, Samuli Mikkonen, Esa Onttonen, Markku Rinta-Pollari, Sami Sallinen, Joona Toivanen ja Tessa Virta.

Näiden tilausteosten kautta on rakentunut taiteellisesti korkeatasoinen kokoelma nykymusiikkia big band -ympäristöön. Hanke on oivallinen esimerkki paikallisesta aktiviteetista, joka on tinkimättömyyden ja pitkäjänteisyyden ansiosta noussut valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriteoksi.

Anja Mauranen

Lähdeluettelo

Ilmavoimien Soittokunta, www-sivut 2009
Jyväskylä Big Band ry, Tiedotteet ja hallituksen dokumentit vuosilta 1994-2009
Jyväskylä Big Band ry, Toimintakertomus 2007
Keski-Suomen taidetoimikunta, Taidepalkintotiedote 2007
Lindfors, T., Henkilökohtainen tiedonanto Jyväskylä 17.9.2009
Mieskuoro Sirkat, www-sivut 2009
Niemi, S., Henkilökohtainen tiedonanto Jyväskylä 18.9.2009
Partanen, M. (toim.), Rytmihäiriöitä - Uuden Suomi-jazzin nousu, 2007
Suomen Big Band -yhdistys ry, www-sivut 2009
Tapiolan kuoro, www-sivut 2009